Demanti članka objavljenog u Jutarnjem listu

Jedinstvena lista funkcionalnih sposobnosti neće utjecati na stečena prava hrvatskih branitelja, niti će se provoditi postupci revizije za HRVI
Photobucket

U novinskom članaku objavljenom izdanju Jutarnjeg lista od 27. rujna na str. 4 pod nadnaslovom “TOTALNA REVIZIJA – Svi vojni i civilni invalidi morat će na provjeru” i naslovom “Nisi invalid, ako ti pomažu manje od 90 minuta na dan” autorice Kristine Turčiniznesene su nepotpune informacije i pogrešni zaključci, kojima se dezinformira javnost. Kako do danas nije objavljen ispravak koji smo im uputili, ovim putem želimo informirati javnost:

U svezi Zaključka Vlade Republike Hrvatske o prihvaćanju probne primjene Prijedloga jedinstvene liste funkcionalnih sposobnosti, kao preduvjeta za donošenje propisa o jedinstvenom tijelu vještačenja i načinu utvrđivanja invaliditeta (u daljem tekstu Zaključak), ističemo da nema mjesta za zabrinutost glede Zaključka i daljnje sudbine priznatih prava HRVI iz Domovinskog rata.

Naime,  iz samog naziva Zaključka jasno je da se radi o stvaranju pravnog temelja za probnu primjenu Jedinstvene liste funkcionalnih sposobnosti  i da je  razdoblje probne primjene preduvjet za donošenje novih, budućih, propisa o jedinstvenom tijelu vještačenja i načinu utvrđivanja invaliditeta.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti je tijekom izrade i pripremanja Zaključka zauzelo polazište utemeljeno na nama poznatim činjenicama da su tek malobrojne europske države prihvatile Jedinstvenu listu funkcionalnih sposobnosti za utvrđivanje pojedinih statusnih prava osoba sa invaliditetom. K tome, europske države nakon II. svjetskog rata nisu imale ratnih djelovanja i nemaju danas ni približno toliko ratnih vojnih invalida koliko ih ima Republika Hrvatska, koja je u strahotama Domovinskog rata prebrojala veliki broj osoba s invaliditetom, koji su oštećenje organizma doživjeli u obrani suvereniteta Republike Hrvatske.

Upravo izvodeći zaključak iz tih poznatih činjenica, dogovoreno je da će se Jedinstvena lista probno primjenjivati u trajanju godinu dana. Nakon okončanja probnog razdoblja izraditi će se analiza svih probnih uzoraka kako bi se mogao dati odgovarajući prijedlog rješenja.

Posebno napominjemo da su ovo pitanje prethodno razmotrili ministar zdravstva i socijalne skrbi i ministar hrvatskih branitelja te je utvrđen jedinstven stav oba ministarstva da se, bez obzira na ishod probne primjene Jedinstvene liste funkcionalnih sposobnosti, stečena prava hrvatskih branitelja neće dirati, odnosno da postojeći propisi o ratnom vojnom invaliditetu ostaju na snazi.

U slučaju eventualnog usvajanja Jedinstvene liste funkcionalnih sposobnosti osoba s invaliditetom, za hrvatske ratne vojne invalide će se provesti isključivo administrativno usklađivanje njihovih trajno stečenih prava, odnosno neće se provoditi postupci naknadnog vještačenja/revizije ranije utvrđenog invaliditeta.

http://www.mobms.hr

http://www.jutarnji.hr/invalidi–revizija-prava–nisi-invalid-ako-ti-pomazu-manje-od-90-minuta-na-dan/889988/

Ovaj unos je objavljen u Novosti i politika i označen sa . Bookmarkirajte stalnu vezu.

5 odgovora na Demanti članka objavljenog u Jutarnjem listu

  1. Bruno napisao:

    Caka je u sitno pisanom dijelu na kraju administrativno usklađivanje neka objasne što to točno znači.

  2. Željko Pomper napisao:

    mene zanima jedna stvar,a to je,pošto sam se ja žalio na sva vrata,jer sam u invalidskoj mirovini,možda su došli do zaključka da ima branitelja koji su zakasnili sa predajom dokumentacije,naime ja sam se žalio čak i vrhovnom zapovjedniku OSRH (predsjedniku) da nisam bio upučen i da su mi nakon 13g. u OSRH,dali častan otpust,invalidsku mirovinu ali nema invalidnine,na to mi je e-mailom poslao svoje suradnike sa kojima sam razgovarao telefonom i rekli su da ima još takvih slučajeva,te da se radi na tome,da bi i oni koji su zakasnili ostvarili svoja prava.možda je to taj članak,pa če malo pregledati dokumentaciju i riješavati zaostale neriješene slučajeve.HVALA I POZDRAV……….

Komentiraj