PRIOPĆENJE u svezi izvješća Amnesty Internationala

PREDMET: Priopćenje za javnost
Republičke koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata
u svezi izvješća Amnesty Internationala
Poštovani,
Hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji najnovije izvješće Amnesty Internationala primili su kao novi pritisak na Hrvatsku, hrvatsku samostalnost i hrvatsko pravosuđe, gdje smatramo da svjetski močnici i svjetske institucije neopravdano prozivaju hrvatsku u negativnom kontekstu.
Narečeno izvješće Amnesty Internationala ne možemo shvatiti nikako drugačije nego kao ponovno vraćanje i oživljavanje ratnih trauma, ali ne za agresora, nego za žrtvu, a u ovom slučaju Hrvatska je zasigurno najveća žrtva.
Upravo mi hrvatski branitelji najbolje znamo kako je započeo rat na ovim prostorima i da se nedvojbeno radi o agresiji velikosrpske politike koju je provodio tadašnji gospodar života i smrti Slobodan Milošević koji je u provođenju te i takve politike bio svesrdno potpomagan tzv. JNA. Činjenica je i istina je da usprkos uspostavljanja Haaškog tribunala vukovarski egzekutori, ali i egzekutori cjelokupne agresije na Republiku Hrvatsku dobivaju sramotno male presude za pokolje koje su učinili nad civilnim stanovništvom i hrvatskom vojskom. To civilno stanovništvo nisu bili pripadnici samo hrvatskog naroda, već su to bili pripadnici svih nacionalnih manjina kojima su životi skončani na jedan brutalan i krajnje necivilizacijski način.
Ne možemo se oteti dojmu da Hrvatska i hrvati, ali i svi njezini građani svakih malo, moraju ponovno prolaziti kroz agoniju smrti i razaranje i podsjećati neke u svijetu o pravednom, obrambenom i nametnutom ratu koji je proživjela Hrvatska. U izvješću se prozivaju Tomislav Merčep, general Davor Domazet-Lošo i potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, što su svakako neargumentirane optužbe.
Ovakvi pritisci koji dolaze iz nekih centara moći, pa bio to i Amnesty International smatramo nediplomatskim potezom, ali  i ponovnim pritiskom na Hrvatsku upravo u vrijeme kada je Hrvatska pred vratima Europe i kada se Hrvatska snažno i bezkompromisno zalaže u borbi protiv korupcije. Isto tako, ne možemo a da ne izreknemo činjenicu da je Hrvatska podigla preko 4.000 kaznenih prijava protiv ratnog zločina koji je počinjen u vrijeme i u tijeku Domovinskog rata. Stoga se opravdano pitamo za koga i u čije ime dolazi ovakav pritisak iz Amnesty Internationala.
Hrvatska vlada i hrvatska država nedvojbeno provodi i ponaša se u skladu sa Ustavom Republike Hrvatske i zato dižemo glas protiv svih onih koji žele omalovažiti hrvatski pravosudni sustav, hrvatsku želju za mirom, suživotom i tolerancijom i koji možda žele usporiti Hrvatsku prema njenom putu u europske integracije.
Također moramo izreći činjenicu, ali i stalne pohvale koje nam dolaze iz Europe u kojem se nedvojbeno naglašava veliki napredak Hrvatske koju je učinila u zatvaranju poglavlja, pa tako i poglavlje 23. koji govori o pravosuđu, a u kojem je učinjen veliki napredak.
I na kraju opravdano se postavlja pitanje svrsishodnosti i opravdanosti ovakvog izvješća Amnesty Internationala s obzirom na sve gore navedene argumentirane činjenice.
Republička koordinacija udruga
proisteklih iz Domovinskog rata


Galerija | Ovaj unos je objavljen u Priopćenja. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s