PRIOPĆENJE – REPUBLIČKA KORDINACIJA UDRUGA PROISTEKLIH IZ DOMOVINSKOG RATA

SREDSTVIMA JAVNOG PRIOPĆAVANJA
Poštovani,
Republička koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata u proširenom sastavu dana 11. siječnja 2011. godine održala je sastanak svojih članica na temu najnovijih događanja oko uhićenja hrvatskog branitelja i popisa branitelja optuženih za ratne zločine u Republici Hrvatskoj s osvrtom na uzroke i posljedice takvih događaja.
Na sastanku su nazočili ministar Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti gosp. Tomislav Ivić, prof. i državni tajnik gosp. mr. sc. Zoran Komar.
Hrvatski branitelji i njihove obitelji, invalidi Domovinskog rata, roditelji poginulih branitelja Domovinskog rata, kao i svi stradalnici Domovinskog rata, ali i cjelokupna dobronamjerna hrvatska javnost sa zgražanjem, nevjericom i zabrinutošću primila je vijest o sada već drugom uhićenju hrvatskog branitelja, kao i vijest o popisu vukovarskih i osječkih hrvatskih branitelja koji su optuženi za ratne zločine i za koje je Srbija raspisala međunarodnu tjeralicu. Poglavito smo zabrinuti kada znamo kada i u kakvim okolnostima su nastajali spiskovi i optužnice koje je kreiralo Vojno tužiteljstvo Srbije 90-tih godina, te kakvim su stravičnim fizičkim i psihičkim torturama bili izloženi hrvatski branitelji koji su u to vrijeme bili zatočeni u srpskim koncentracijskim logorima.
Narečeni događaji ne samo da uznemiruju hrvatske branitelje i skandaliziraju hrvatsku javnost već ponovno vraćaju i oživljavaju ionako svježe ratne traume i ne pridonose proklamiranom pomirenju Hrvatske i Srbije kako bi se korak po korak prevladale ratne strahote.
Stoga, Republička koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata u proširenom sastavu žestoko osuđuje progon i uhićenja hrvatskih branitelja i očekuje od Vlade Republike Hrvatske da stane na kraj nesuvislim izjavama pojedinih političkih čelnika koji svojim izjavama i danas pokušavaju oblatiti i ocrniti Domovinski rat i njegove svetinje.
Isto tako tražimo od Vlade Republike Hrvatske temeljem članka 58. Ustava Republike Hrvatske da zaštiti hrvatske branitelje od neutemeljenih progona, a ukoliko postoje bilo kakvi elementi za kazneni progon da to utvrde nadležna tijela Republike Hrvatske.
Predsjednik
Đuro Dečak

PRIOPĆENJE – original

Ovaj unos je objavljen u Priopćenja. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s