ANZAC day commemoration

“Poštovana veleposlanice Australije!

Srdačno pozdravljam Vas i Vaše suradnike, ovdje u kapeli Vojnog ordinarijata. Okupili smo se na ovu svetu službu u kojoj ćemo se molitveno sjećati i proslaviti ANZAC day. Za Vašu naciju to je Dan koji spada među najvažnije nacionalne događaje. Njime obilježavate prvu važnu vojnu akciju, koju su izvele Australske i Novozelandske vojne snage za vrijeme Prvog svjetskog rata. Taj rat kao niti jedan rat nažalost nije prošao bez žrtava. Molimo za njih i zahvaljujemo se za njih. Nada u uskrsnuće opravdava žrtvu, koja je djelo ljubavi….”

….iz pozdravnog govora Mons. Juraj Jezerinaca, vojnog ordinarija u Republici Hrvatskoj.

This slideshow requires JavaScript.

Iz Wikipedije:
 Sile ANZAC-a
ANZAC u burskom ratu
Australske i novozelandske snage borile su se na strani Britanije u Burskom ratu (1899-1902) u Južnoafričkoj Republici te u oba svjetska rata. Borile su se zajedno kao australska i novozelandska vojska (ANZAC), a njihov doprinos bio je daleko veći od njihove brojnosti. Žrtve su bile ogromne, no taj pokušaj pridonio stvaranju jakog osjećaja nacionalnog identiteta.
Galipolje
Dana 25. travnja 1915. sile ANZAC-a pristale su u Galipolju na ulazu u Crno more nedaleko Turske. Nadali su se zauzeti Konstantinopol (današnji Istanbul) i istisnuti iz rata Tursku, njemačkog saveznika u I. svjetskom ratu. Ljudi su pokazali izuzetnu hrabrost i vjeru, no pohod je katastrofalno okončan. Nije postignuto ništa važno, a život je izgubilo više od 11.400 pripadnika ANZAC-a.
Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Događanja. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s