REPUBLIČKA KOORDINACIJA UDRUGA PROISTEKLIH IZ DOMOVINSKOG RATA – PRIOPĆENJE!

             Poštovani,

Hrvatski branitelji i njihove obitelji s nevjericom i tugom primili su vijest o iznenadnoj smrti generala Đure Brodarca, hrvatskog dragovoljca koji se je nesebično stavio u obranu Republike Hrvatske u samom početku njezinog stvaranja.

Hrvatski branitelji nažalost i danas svakih malo moraju ponovno prolaziti kroz agoniju smrti i razaranje svijesti i podsjećati stalno da smo bili izloženi nametnutom agresivnom i brutalnom ratu koje je predvodila velikosrpska politika koju je provodio tadašnji gospodar života i smrti Slobodan Milošević, a u svojim provođenjima svesrdno je bio potpomagan tzv. JNA čiji vrh unatoč brojnim dokazima još uvijek nije procesuiran.

Sramotna kvalifikacija Haaškog suda o uspostavi „udruženog zločinačkog pothvata s ciljem istrebljenja srba“, a što je sve navodno operacionalizirano završnom akcijom „Oluja“ dodatno i nepovratno traumatizira sve hrvatske branitelje, o čemu smo dakako već u nekoliko navrata otvoreno i javno progovarali.

Želimo istaći da ovakvi pritisci kojima su svakodnevno izloženi hrvatski branitelji ali i članovi njihovih obitelji prelaze u oblike frustrirajućeg i paranoičnog stanja koje vlada među hrvatskim braniteljima. Takvo stanje direktno i indirektno ugrožava zdravstveno stanje hrvatskih branitelja, što je dakako vjerojatno bio slučaj i s našim ratnim prijateljem generalom Đurom Brodarcem, ali i stotinama drugih hrvatskih branitelja koji se danas nalaze po zatvorima diljem Republike Hrvatske.

Rat je sam po sebi iracionalna i stresna situacija, velikoj većini hrvatskih branitelja zdravlje je ozbiljno narušeno, tako da je smrt naših ratnih prijatelja postala naša svakodnevica.

Hrvatski ratnici, hrvatski vitezovi, hrvatski heroji nisu bježali niti će bježati iz svoje Domovine, jer upravo su oni najzaslužniji za uspostavu samostalne i suverene Republike Hrvatske, stoga se opravdano pitamo da li je privođenje i zatvaranje hrvatskih ratnika na taj i ovakav način primjeren uzimajući u obzir njihovo zdravstveno stanje ali i sveopće izlaganje ponižavanju kojemu su izloženi u Domovini koju su stvarali.

Privođenje i zatvaranje nakon toliko godina rata u hrvatskim braniteljima ostavlja trajne i nesagledive posljedice, tugu i nevjericu koja nažalost može prouzročiti i iznenadnu smrt.

Svi mi znamo da postoje i drugi oblici ispitivanja i nadzora eventualnih osumnjičenika koji se mogu vrlo kvalitetno provoditi kroz pravosudni sustav Republike Hrvatske, te stoga ne vidimo niti jedan relevantni razlog da se to konačno počne i provoditi.

Pozivamo Predsjednika Države, Sabor Republike Hrvatske i Vladu Republike Hrvatske, kao i pravosudne institucije da upotrijebe sva legalna i legitimna pravna sredstva, te da hrvatski branitelji ne budu više izloženi progonu i ponižavanju koje sa sobom nedvojbeno donose uhićenja, već da se iskoriste i drugi oblici ispitivanja i nadzora eventualnih osumnjičenika koji nudi i koje u svoj sustav imaju ugrađena pravosudna tijela Republike Hrvatske.

Predsjednik

Đuro Dečak

Galerija | Ovaj unos je objavljen u Priopćenja. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s