UDRUGA ZAGREBAČKIH BRANITELJA VUKOVARA PODNOSI TUŽBU PROTIV KULJIŠA

U jučerašnjem subotnjem broju izašla je kolumna Denisa Kuljiša, koja je imala za cilj uznemiriti hrvatsku javnost navođenjem niza uvredljivih i netočnih usporedbi, nazivajući Sisak, mini Srebrenicom imajući za cilj da najveće stratište u Europi nakon Drugog svjetskog rata usporedi sa događajima u Sisku iz 1991.g. i dovede ih u svezu sa pok. Đurom Brodarcem.

Stoga će Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara, podnijeti kaznenu prijavu po članku KZ 200.i 201. zbog povrede časti i ugleda niza pojedinaca, ali i svih sudionika Domovinskog rata kao članovi banditske organizacije.

Smatramo da je time povrijeđen i Kodeks časti hrvatskih novinara naročito članak 14. i 15. koji govori da novinar posebnu pozornost mora imati kada govori o osobnim tragedijama i treba voditi računa o časti ugledu i dostojanstvu osoba o kojima piše.

Upotrebljavanje cijelog niza netočnosti u tekstu ima za cilj samo ljudsko i profesionalno obezvređivanje Đure Brodarca i sa time će se vjerojatno pozabaviti odvjetnici obitelji Brodarac pred građanskim sudovima, ali ostali navodi koji imaju za cilj pokazati da je cijela Hrvatska iz 1991.g. nastala na zločinačkom poduhvatu, predstavljaju niz uznemiravajućih i neetičkih pokušaja.

Ovdje se ne postavlja pitanje zašto to Denis Kuljiš piše, zašto se to objavljuje u Jutarnjem listu koji je već odavno odredio svoju uređivačku koncepciju, ovdje se postavlja pitanje svih pitanja koje glasi:

Za čiji račun i u čiju korist se pokušava vrijeme u kojoj je hrvatski narod bio izložen najgoroj agresiji na svim područjima , u vrijeme kada su nas opsjedalo milijun izbjeglica, kada smo bili napadani sa zemlje, vode i zraka, u našoj pozadini djelovala snažna peta kolona, proglasiti za zločinački poduhvat.

Za čiji se račun 800 civila nesrpske nacionalnosti ubijenih u Sisku svjesno zanemaruje?

Za čiji se račun spominjanje Vukovara u negativnom kontekstu, kao dijela zločinačkog trokuta opravdava, te time opravdava razaranje grada i stradanje civila i vojske koja je junački branila grad?

Je li pisanje zaista plod samo jednog ishitrenog nadahnuća pretilog piskarala koji je imao sreću da je bio mobiliziran samo jedan dan i nije osjetilo strahotu smrti i uništavanja?

Ovdje se postavlja pitanje umiješanosti svih obavještajnih i političkih struktura, umiješanosti rvatskog novinarskog društva i naposljetku i pravosudnih organa ako se samo tako pređe prek ovog uznemiravajućeg teksta koji predstavlja žutilo najgore vrste i najgrublju povredu Kodeksa ovinarske etike, jer pisati na ovakav način o čovjeku čija krivnja nije dokazana i koji je ubijen u zatvoru predstavlja tešku povredu presumpcije nevinosti.

Da li će sada Denis Kuljiš postati i sudac i tužitelj i izvršitelj?

Ili samo jedan segment, ali postavljamo pitanje koji?

Nakon poziva uznemirenih suboraca od kojih su najbolnije bile riječi i suze majke našeg poginulog suborca, donijeli smo odluku da podnesemo tužbu protiv Jutarnjeg lista, uredništva i samog novinara, te da ujedno prijavimo Hrvatskom novinarskom društvu, ali želimo i pozvati sve koji su uznemireni neka podnesu tužbu za uznemiravanje.

Ne uskraćujuči pravo na rad nikome , pa tako ni Kuljišu, sve domoljube i branitelje pozivamo na bojkot izdanja EPH , a poglavito Jutarnjeg lista sve dok se ono ne ispriča braniteljima, stradalnicima a poglavito hrvatskoj domoljubnoj javnosti.

Ujedno dajemo podršku tijelima hrvatske vlasti naročito VNS-u u njihovim namjerama da ispitaju vlasničku strukturu medija , kao i porijeklo kapitala u njima.

Tražimo da se hrvatska politika i novinarstvo jednostavno i jasno odredi spram pisanja pojedinaca i uređivačke koncepcije pojedinih glasila u sferi Domovinskog rata, kao i da aktivno zaštiti hrvatske branitelje i stradalnike, a ne samo u svečarskom tonu. Dosta nam je tapšanja po ramenima i pričanja da smo zaslužni za Hrvatsku, dok sa druge strane smo izvrgnuti najgrubljem napadu na Domovinski rat i ono što je proizašlo iz njega.

Damir JAŠAREVIĆ, V.R.

Oglasi
Galerija | Ovaj unos je objavljen u Priopćenja. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s