Bez kojih to nepostojećih prava branitelji ostaju?

REAKCIJA UREDNIŠTVA NA REKLAMU ZA POSEBNI DODATAK VEČERNJEM LISTU
“ULASKOM U EU BRANITELJI OSTAJU BEZ POVLASTICA NA UVOZ AUTOMOBILA”
Svjedoci smo zadnjih nekoliko dana pomopozno najavljivanom posebnom dodatku Večernjem Listu na tv postajama, o tome što je sve ispotpisivano u ugovorima za ulazak u EU. Udarna je najava “ULASKOM U EU BRANITELJI OSTAJU BEZ POVLASTICA NA UVOZ AUTOMOBILA “. U javnosti se stiče dojam da svi branitelji imaju povlastice na uvoz automobila što je potpuno netočno.
Radi se o jednoj podvali određenih krugova kojima je za cilj da u slučaju neuspjeha referenduma o ulasku u EU okrivi braniteljsku populaciju “Koji prilikom glasovanja na referendumu o ulasku Hrvatske u EU nisu mislili na budućnost Hrvatske nego na svoju materijalnu korist i povlastice”!
Iako je stav Uredništva izričito PROTIV ulaska u EU, mišljenja smo kako ovakve stvari treba spriječiti na vrijeme, jer samo doprinose nastavku dugogodišnje protubraniteljske kampanje u velikom broju ‘hrvatskih’ medija.
Radi što točnijeg informiranja javnosti donosimo izvatke iz “ZAKONA O PRAVIMA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG
RATA I ČLANOVA NJIHOVIH OBITELJI” u kojima se točno navodi tko ima pravo na povlastice prilikom uvoza automobila.
ZAKON O PRAVIMA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA I ČLANOVA NJIHOVIH OBITELJI
CARINSKE I POREZNE OLAKŠICE
Članak 60.
(1) HRVI iz Domovinskog rata s oštećenjem organizma od 100% 1.skupine ima pravo na osobni automobil s ugrađenim ogovarajućim
prilagodbama koji mu u vlasništvo dodjeljuje Ministartvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti svakih 7 godina.
(2) Bračni drug,punoljetna djeca i rositelji smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata imaju pravo na uvoz osobnog automobila bez plaćanja carine, posebnog poreza i poreza na dodanu vrijednost jednokratno, ako to pravo do sada nisu iskoristili.
(3) HRVI iz Domovinskog rata od 2. do 4. skupine čije utvrđeno oštećenje organizma ima za posljedicu oštećenje funkcije ekstremiteta ili oštećenje vida, ima pravo na uvoz osobnog automobila bez plaćanja carine, posebnog poreza i poreza na dodanu vrijednost u iznosu utvrđenog postotka oštećenja organizma svakih 5 godina
(4) Prava iz stavka 1. 2.i 3. ovog članka međusobno se isključuju
(5) Pravo na povlastice iz stavka 2. ovog članka ako su roditelji razvedeni ima, roditelj sa kojim je smrtno stradali ili zatočeni ili nestalih branitelji iz Domovinskog rata živio u zajedničkom kućanstvu najmanje 5 godina prije smrtnog stradavanja, odnosno od dana utvrđivanja da je osoba zatočena ili nestala.
(6) Ako korisnik povlastice iz stavka 2. i 3. ovog članka osobni automobil proda, daruje ili u cijelosti otuđi u roku od dvije godine od nabave obvezan je platiti carinu, posebni porez i porez na dodanu vrijednost kojih je bio oslobođen pri uvozu,
Ovim putem pozivamo Braniteljske udruge iz Domovinskog rata kao i Ministarstvo obitelji,branitelja i međugeneracisjke solidarnosti da reagiraju na laži o pravima Hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i tako spriječe negativan odnos javnosti prema braniteljima, a samim time i prema Domovinskom ratu.

Uredništvo, Dragovoljac. com

Oglasi
Galerija | Ovaj unos je objavljen u IZ TISKA. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s